ŽUVIES KONSERVAI

postheadericon ŽUVIES KONSERVAI

zuvies konservaiMūsų šalyje žuvis plačiai vartojama, nes yra vertingas maisto medžiagų šaltinis. Išžuvų gaminama daugybė karštų ir šaltų patiekalų. Jei iki Didžiojo Tėvynės karo mūsų respublikos žmo­nės pažino ir vartojo daugiausia smulkias upiųbei ežerų žuvis, tai dabar kiekvieno miestelio maisto prekių parduotuvėse ne naujie­na didžiosios jūrų ir vandenynų žuvys – sevriūga, sterkas, menkė ir t.t.

Žuvies mėsa turi 12-23% pilnaverčių įsisavinamų baltymų, 0,5-33% riebalų ir 1,5-2% mineralinių druskų. Žuvų taukuose yra vitaminų A ir D.

Namų sąlygomis mūsų respublikoje verta konservuoti se­zonines žuvis, sugaunamas vietinėse upėse bei ežeruose ir tvenkiniuose, pavyzdžiui, karpius, lydekas, ūsorius, ungurius ir kitas.

Konservavimui žuvis turi būti atitinkamu būdu paruošta – išvirta, ištroškinta, iškepta, kad, iš stiklainio išėmus, be jokio paruošimo būtų galima vartoti.

Stiklainių viduje yra geros sąlygos mikrobams vystytis, jeigu jų ten atsitiktinai patenka ar lieka gyvi kaitinimo metu. Todėl žuvų konservus reikia ypač švariai paruošti. Jeigu jie ruošiami ne marinate, būtinai reikia kaitinti 105°C temperatūroje.

Leave a Reply

Draugai